IZLET MEMORIJALNI CENTAR “NIKOLA TESLA” SMILJAN I RASTOKE – 19.06.2021

Vodimo Vas u Smiljan točnije u memorijalni centar „ Nikola Tesla”  koji se sastoji od rodne kuće Nikole Tesle, ispitne stanice i multimedijalnog centra, crkve apostola Svetog Petra i Pavla, gospodarskih objekata. Nakon Smiljana krećemo prema Rastokama koje još nazivaju Malim Plitvicama. Jednodnevni izlet započinje u ranijim jutarnjim satima dok je povratak predviđen u večernjim satima.

SKU: N/A Kategorija:

170,00 kn

Akcija!

Detalji izleta

Polazak u 07:30h s autobusnog kolodvora u Opatiji te vožnja prema Rijeci. Polazak iz Rijeke u 08:00. Vožnja modernim turističkim autobusom u pratnji profesionalnog licenciranog vodiča Riječkom zaobilaznicom do Križišća i nastavak magistralom do Senja. U Senju kratko zaustavljanje 15-ak minuta za kratki predah. Nastavljamo prema Lici tj. prema Smiljanu gdje se smjestio memorijalni centar „ NIKOLA TESLA“. Nakon dolaska u Smiljan uzimamo kratki predah i krećemo u razgled Memorijalnog centra “Nikola Tesla” uz stručno vodstvo. Razgled Memorijalnog centra i slobodno vrijeme u trajanju od otprilike 1:45 sati. Nakon Smiljana preko Plitvica nastavljamo u smjeru Rastoka. Po dolasku u Rastoke, krećemo u obilazak Rastoka u pratnji vodiča. Razgled Rastoka predviđen je u trajanju od otprilike 1,5 sati. Nakon razgleda Rastoka putovanje nastavljamo u smjeru Karlovca te autocestom povratak prema Rijeci. Predviđeni povratak u Rijeke očekujemo 19:30-20:00.

Memorijalni centar „Nikola Tesla“ Smiljan

Memorijalni centar „Nikola Tesla“ Smiljan sastoji se od povijesnih i novo sagrađenih objekata. Povijesni objekti su: Rodna kuća Nikole Tesle, crkva apostola Svetog Petra i Pavla, gospodarski objekt (štala), kameni spomenici i klupe arhitekta Zdenka Kolacija. Novo sagrađeni objekti su: trijem, ispitna stanica i multimedijalni centar s pripadajućim igralištem za djecu. Na ulazu u Rodnu kuću nalazi se kameno obilježje s prikazanim mjestima u kojima je Nikola Tesla boravio za vrijeme svog života sa smjerokazima gdje se nalaze u odnosu na Teslinu Rodnu kuću i udaljenostima u kilometrima zračne linije. U prizemlju kuće slikom, riječju i zvukom prikazan je životni put i genijalnost velikog izumitelja, a povijesna događanja koja prate njegov život utkani su u lentu vremena. U potkrovlju kuće nalaze se replike Teslinih izuma koji su zauvijek promijenili svijet te su i danas osnova najnovijim tehnologijama.

Ispitna stanica je replika Teslinog laboratorija iz Colorado Springsa gdje je boravio 1899. – 1900. Tamo je radio brojne eksperimente s visokofrekventnim strujama, bežičnim prijenosom energije te proučavao munje. Istraživao je prijenos informacija i energije na daljinu bez vodiča. Tijekom tamošnjeg boravka, uspio je prenijeti signale do New Yorka te upalio 200 sijalica udaljenih 40 milja.

Rastoke – male Plitvice

Rastoke se nalaze na obali modrozelene rijeke Slunjčice, a u pisanim izvorima se prvi put spominju u 17. stoljeću. Ime je dobilo po tome što se rijeka Slunjčica rastače u brojne rukavce, pri čemu iza sebe ostavlja male slapove i vodopade. Rastoke su predvorje Plitvičkih jezera, od kojih su udaljene oko 33 km, pa se zbog toga nazivaju i Male Plitvice. U Rastokama se nekad snaga vode koristila kao glavni i jedini pokretač mlinova. Prva mlinica datira iz 17. stoljeća, a pretpostavlja se i ranije, dok je najveći broj nastambi sagrađen krajem 19. i početkom 20. stoljeća. Mlinarsko naselje koje su tada sagradili mještani i dan danas živi u skladu s prirodom.

 

Uključeno:

  • Prijevoz minibusom ili autobusom turističke klase
  • Licencirani turistički vodič
  • Posjet memorijalnom centru Nikola Tesla u Smiljanu uz stručno vodstvo
  • Razgled Rastoka
  • PDV

Nije uključeno:

  • osobni troškovi
  • Ulaznice za Memorijalni centar Nikola Tesla (30 HRK odrasli, 20 HRK djeca 7-18 god)
  • Ulaznice za Rastoke (30 HRK odrasli, 20 HRK djeca 7-18 god)

 

Doplata:

  • Ulaznice za Memorijalni centar Nikola Tesla (30 HRK odrasli, 20 HRK djeca 7-18 god)
  • Ulaznice za Rastoke (30 HRK odrasli, 20 HRK djeca 7-18 god)

Agencija naručuje ulaznice online i vrši uplatu za grupu, a voditelj putovanja ulaznice preuzima na licu mjesta. Prijave i uplate su moguće do 2 dana prije polaska na izlet!

PREPORUKA: ponijeti adekvatnu obuću i odjeću i naravno spremne foto aparate

Dodatne informacije

Vrijeme polaska

07:30 iz Opatije; 08:00 iz Rijeke

Trajanje

11 – 12 h

Jezik

Hrvatski

Maksimalno putnika

44

Stanica polaska

Autobusni kolodvor Opatija (autobusna stanica Slatina), Rijeka – Jelačićev trg

Datum

19.06.2021.

Reviews

Budite prvi koji će recenzirati “IZLET MEMORIJALNI CENTAR “NIKOLA TESLA” SMILJAN I RASTOKE – 19.06.2021”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Day(s)

:

Hour(s)

:

Minute(s)

:

Second(s)