NAJAM AUTOBUSA RIJEKA DO BARANJA

Potekli tjedan proveli smo na prekrasnom izletu u Slavoniji i Baranji. Krenuli smo iz Rijeke modernom autocestom prema prvom odredištu – Kutjevu. U Kutjevu nas je dočekao naš domaćin g. Vlado Krauthaker. Vlado Krauthaker inače ing. agronomije, enolog i od 1992. godine vlasnik Vinogradarstva i podrumarstva Krauthaker. Pri osnutku vinarija je u posjedu imala 1 hektar nasada vinove loze, a 2020. godine površine pod našim nasadima iznose 45 hektara dok još 65 hektara ima ugovoreno kroz kooperaciju s privatnim proizvođačima.

Vinogradarstvo i vinarstvo Krauthaker posebnu pozornost posvećuje domaćoj autohtonoj sorti graševini koja često osvaja medalje na sajmovima i izložbama vina. Kao važnu odrednicu vlastite proizvodnje ističe uzgoj vinove loze po eko principima te kontinuitet kvalitete. Kvalitetu i uspješnost vina najviše opisuju mnogobrojna odličja dobivena na svjetski priznatim natjecanjima i ocjenjivanjima vina. Nakon ugodnog druženja nastavljamo prema našem smještaju u Karancu u Baranji.

Baranja… doživite Baranju.

Baranja obrubljena Dravom i Dunavom i podijeljena hrvatsko-mađarskom državnom granicom, na istoku začarana močvarom, na jugu i jugozapadu zaštićena riječnim rukavcima, a na sjeveru i sjeverozapadu otvorena za povezivanje vinskim cestama i puteljcima – Baranja je danas i dalje vrlo zatvorena, gotovo izolirana i mističnija nego ikada prije. Unatoč obnovi starih mostova i izgradnji potpuno novih, bez obzira što je prošarana s nekoliko međunarodno važnih prometnih pravaca i što je sve zanimljivija turistička destinacija – Baranja danas uspijeva biti posebnom jer ljudi ondje ljubomorno čuvaju vlastite egzistencijalne tajne. Najizravnije i najkonkretnije baš oni pamte priče starije nego što su njihove obitelji, tajne o životu i preživljavanju, o ljubavi i umiranju, vinima, ljutim papričicama, specifičnom ribolovu, svadbama, bušama, pudarinama, šćetkanicama, paunićima, slamnjačama i kandilama. Zahvaljujući toj još uvijek postojećoj etnografskoj čaroliji, koju je moguće iščitavati s lica mještana u naseljima izvan glavnih cesta, Baranja uspijeva privlačiti, ali nikada se ne otkriva do kraja. U Baranji smo smješteni u selu Karanac. Mjesto Karanac je nadaleko poznato kao „etno selo“ posljednjih godina postalo je magnet za brojne strane i domaće turiste koji uživaju u bogatoj gastronomskoj i turističkoj ponudi. Ovdje se dobro jede, moguće je provozati se originalnim seoskim kolima i spavati u autentično uređenim sobama s pogledom na kokošinjce. U živopisnim seoskim krčmama ponuda je temeljena isključivo na domaćoj proizvodnji hrane, a zalogaje redovito prati živa ciganska glazba. Danas u mjestu živi nešto više od tisuću stanovnika, a okosnica seoskog gospodarstva je turizam. Karanac je nekada pripadao vlastelinstvu Darda. Trećinu njegova područja pokrivali su vinogradi i šume, a mještani su proizvodili izvrsno vino. Danas uspješno čuvaju i tu tradiciju.

Jutro u Karancu……

Budimo se uz pjev pijetla i zvona seoske crkve, ptičice cijeli dan cvrkuću, psi trče pod nogama, a sam pogled na prekrasne konje u koralu oduzima dah. Naši ljubazni domaćini nude nam uslugu smještaja, domaću hranu po izboru, jahanje i vožnju fijakerom.

Vinske ceste Baranje

Nakon autohtonog doručka nastavljamo prema našem današnjem domaćinu u Zmajevcu. Zmajevac je danas mjesto poznato po vinskim cestama i cijeloj koloniji vinskih podruma ukopanih u južnu stranu Baranjske planine. Vinogradi su odmah iznad, na poziciji koja jamči najkvalitetnije preduvjete za proizvodnju nadaleko poznatih baranjskih vina. Posljednjih je godina u surducima, tim specifičnim tzv. vinskim ulicama, kompletirana i vrhunska gastronomska ponuda, posebno hvaljena kod vrhunskih vinara Mišike Gerštmajera i Damira Josića. Zmajevac je izrastao iz rimske kolonije Ad Novas. Pod imenom Verusmorth se spominje 1246., a pokraj sela na brijegu Varheđ su u 18. stoljeću pronađeni ostaci 24-kutne tvrđave (castellum). Za mjesto je vezana je i srednjovjekovna legenda o crvenokosoj djevojci Marti, koja je izvršila samoubojstvo bacivši se sa stijene u ponor. Neki povezuju legendu sa starim, mađarskim nazivom mjesta Vörösmarth. Danas se mještani bave uglavnom poljoprivredom.

Gerštmajer

Vinotočje Gerštmajer obiteljsko je gospodarstvo koje se bavi seoskim turizmom i proizvodnjom vina iz vlastitih vinograda. Vlasnik obiteljskog gospodarstva je Mihalj Gerštmajer koji je rođen u Zmajevcu 1951 godine. Kako je vinogradarstvo i vinarstvo u obitelji Gerštmajer nasljedno, on se kao četvrta generacija uključio u rad s vinima još od malih nogu. Vinogradi Gerštmajer se nalaze na vrlo pogodnom položaju za razvoj vinogradarstva i vinarstva. Na tom području se i prije Rimljana uzgajala vinova loza tako da su vinogradi na položajima gdje postoji stoljetna tradicija. Vinogradi se prostiru na 11 hektara obradive površine, što je i više nego dovoljno za proizvodnju vrhunskih vina, jer kako Mihalj Gerštmajer navodi, po njegovom mišljenju je optimalna površina nasada negdje između 10 do 20 hektara s oko 50 do 70 tisuća butelja vina, da bi netko mogao postati relativno poznati vinar te nizati uspjehe i da vina budu poznata. Proizvodnja vina se kreće u rasponu od suhih pa do predikatnih vina. Osim što njegova graševina, rajnski rizling, traminac i chardonnay imaju etiketu vrhunskih vina,specifična su i po tome što su kasne berbe.

Transfer Service – Croatia Travel poslujemo preko 10 godina i nudimo kvalitetnu uslugu autobusnog prijevoza, najma minibuseva i autobusa s vozačem za posjet Baranji i vinskim cestama. Kod nas možete unajmiti minibus ili autobusa s vozačem za višednevna putovanja do bilo koje destinacije sa polaskom iz Rijeke ili okolice. Vaša tvrtka putuje u Baranju na vikend ? Naša preporuka je da rezervirate Vaš minibus ili autobus s vozačem već danas kako bi nesmetano uživali u putovanju. Pošaljite Vaš upit sa planom putovanja već danas, a naše osoblje će Vas savjetovati i ponuditi najbolju opciju za Vas.

Minibus i autobusni prijevoz putnika u Baranju na vikend je danas vrlo popularna usluga jer odredište nudi vrhunska vina i odličnu hranu.U Baranji se danas na seoskim domačinstvima održavaju mnogobrojni seminari i konferencije pa nas možete unajmiti i u tu svrhu putovanja.

Transfer Service – Croatia Travel nudi odličan omjer cijene i kvalitete prilikom višednevnih putovanja u Baranju. U ponudi imamo kombi, minibus i autobuse te je naša prednost da nudimo sve na jednom mjestu. Pošaljite upit i rezervirajte Vašu vožnju jer nudimo unaprijed poznate i fixsne cijene.