NAJAM AUTOBUSA ISTRA

Svake godine tijekom jeseni u Istri se održavaju dani tartufa. Cilj ovoga događaja je privući strane i domaće ljubitelje ovoga proizvoda. Možemo reći da  Istrijanima ide odlično jer svake godine tijekom pet vikenda privuku brojne goste iz cijeloga svijeta kako bi degustirali ovaj vrhunski gurmanski specijalitet i ostale iznimne okuse istarskih delicija.

Cilj ovoga događanja su Livade kao središte istarskog tartufa, a bogat program uključuje sajam tartufa, međunarodnu izložbu vina i ostalih autohtonih istarskih proizvoda (poput istarskog pršuta, kobasica, sira, meda, maslinovih ulja, rakija…), kulinarske radionice, demonstracije traženja tartufa u šumi, te razne degustacije na kojima gosti mogu kušati specijalitete na bazi tartufa. 

Mi smo se s grupom zaputili na izlet u Istru. Vozeći se dolinom rijeke Mirne u smjeru Motovuna vidimo lovce na tartufe koji sa psima obilaze Motovunsku šumu. Motovunska šuma ostatak je nekad vrlo pošumljene i  zelene Istre. Danas je naravno slika Istre mnogo drugačija ali njezini građani paze na svoj kraj.

Kada govorimo o obalnom dijelu  Istre tu prednjače hoteli i apartmani koji su na zavidnom nivou. Obala  je vrlo popularna za goste iz Italije, Austrije, Njemačke i Slovenije. Tu prednjači klasičan turizam more, plaže i lijepo uređeni kampovi.

Ako gledamo unutrašnjost Istre tu je riječ o danas sve popularnijem agro turizmu. S gostima obilazimo male vinarije koje obiteljski s koljena na koljeno prenose tajni Istarske malvazije i proizvodnje vina. Gostima je to uvijek zanimljivo jer ovdje je  vrijeme stalo tj. užurbanom ritmu modernog života ovdje nije mjesto. Hrana je autohtona, a vrijedne ruke  poljoprivrednika  nude gostima ono najbolje sa svojih poljoprivrenih imanja. Posebna priča je priča o tartufima i delicijama koje se ovdje nude. Domaćini ovdje nude lov na tartufe i kušanje ove delicije.

Ovaj puta smo bili na poslovnom izletu s gostima iz Engleske koji su odlučili u Istri aktivno odmarati. Prvo smo se zaputili u Grožnjan. Grožnjan se smjestio na brežuljku pored rijeke Mirne, u mističnom kamenu iz srednjeg vijeka, cvate Grožnjan, istarski grad umjetnika. Nakon razgleda Grožnjana spuštamo se biciklima u Livade gdje idemo na delicija od tartufa. 

Nakon rapsodije okusa u Livadama vožnju nastavljamo prema Motovunu. U Motovunu se ima što vidjeti jer se tamo nalazi najbolje sačuvanu srednjovjekovna istarsku utvrdu, koja se razvila na vrhu strmog brežuljka. U prapovijesnim vremenima, ilirska i keltska plemena gradila su svoje utvrde na mjestu današnjeg Motovuna. Ime mu je također keltskog porijekla, a nastalo je od riječi Montona, što znači grad u gori.

Nudimo najam autobusa za izlete po Istri ili lov na tartufe. Rezervirajte svoj autobus ili minibus za posjet Istri. Putujte bezbrižno i dok uživate u odličnoj gastronomskoj ponudi naši vozači biti će Vam na raspolaganju.