NAJEM AVTOBUSA ZA ADVENTNO REKO

Reka je mesto na Kvarnerju in predstavlja politično in gospodarsko središče tega dela Hrvaške. Čeprav nekoč sinonim za gospodarstvo in blaginjo, riješka in reška podjetja po domovinski vojni zahajajo v težave zaradi teh ali tistih razlogov in večinoma poginejo in tako Rijeka ostaja brez množice delovnih mest, ki jih danes poskušamo nadomestiti s turizmom. Turizem nam je v predsezonski sezoni in postsezoni izjemno pomemben, zato se je razvil advent v Reki, ki privablja vse več radovednežev.

Pomnenje adventa

Advent ali advent je obdobje v cerkvenem liturgičnem letu, čas priprave na praznik božiča. Je tudi začetek cerkvenega leta. V zahodnem krščanstvu se prihod začne štiri tedne pred božičem. Začne se lahko 27. novembra, in to najpozneje do 3. decembra. Konča se 24. december na božični večer. V Rimskokatoliščini v Come prevladuje vijolična barva v liturgični. Berejo se ustrezna besedila iz Svetega pisma. V adventu se izdeluje in postavi adventni venec s štirimi svečkami na mizo. Simbolizirajo štiri tedne v Dohi. V tem času prevladujejo pričakovanja, upanje, budnost in čežnja. Budnost je odprtost oči in srca, globoka zavest in notranja zgoščenost. Kristjani v prihajajoči bdeči, da prepoznajo Boga, ki prihaja. Na nekaterih področjih se v različnih časih začnejo prave priprave na božič. V nekaterih delih BiH, kjer živijo Hrvatje, se priprave začnejo že na sv. 25. novembra v Aleksandriji. Od takrat pa do božiča ni več porok in večjih praznovanj, s pregovorom: "Sveta Kata zapre vrata". V prvem delu adventa (do 16. decembra) se verniki pripravljajo na veličastni Kristusov prihod, ko bo tudi sodnega dne, medtem ko se v drugem delu (od 17. do 24. decembra) tesneje pripravljajo na Kristusov rojstni dan, za dan, ko je Božji Sin postal človek.

Zjutraj so jutranje sobe najljubša zgodnja maša, ki imajo pokorni pomen, saj je treba vstati zelo zgodaj, da pridemo v cerkev. Zato predstavljajo neko obliko štiritedenska trajna odpoved spanja. Svoje začetke imajo že v srednjem veku.

Advent v Reki se nekako lahko razdeli na dve celoti, prva bi bila ta okoli Korza, druga pa na Trsatu.

– Advent v središču, to je. Korzo je nekaj posebnega, ker mestno središče uvaja tisti božični in novoletni duh praznika, zato je Korzo in ožji center še posebej vesel, ker se v različnih kulturnih in zabavnih programih z pisano ponudbo na tezgah. V zadnjih nekaj letih se je Riješki advent razširil na nove lokacije. Med najbolj zanimivimi ponudbami Adventa na Reki sta bila Reški trg reševanja in Reški predor, v katerem je našel svoj dom 'Advent v predorih'. Oba kraja sta del Rekinega adventnega programa.

Advent na Gradni je zaradi dobro zasnovane osvetlitve in posebnega vzdušja na Trsatu hitro postal glavna zvezda Rekinega adventnega programa. Poleg bogate razsvetljave in glasbenih nastopov lahko obiskovalci slikovitega Trsata pričakujejo živo jaslišča, pa tudi ledeno stezništvo v Nugentovem parku.

Storitev prevoza Rijeka ponuja prevoze v času Adventa v Reki. Nudimo osebna, kombi, minibus in avtobusna vozila, tako da če imate potrebe po prevozu nam pošljite povpraševanje preko naših kontaktnih obrazcev.

Naša vozila so visokega turističnega razreda in so primerna za ogled mesta in okolice. Nudimo vam tudi licenčne turistične vodnike in vas vabimo, da pošljete povpraševanje, ponudili pa vam bomo najboljšo ponudbo za najem avtobusa z vodnikom.